Yekta

oktober 23, 2023 – Nieuws
Yekta, vluchteling Iran

Vluchteling, uit Iran, 15 jaar, woont nu in Jorplace

Yekta is een 15-jarige jongedame die samen met haar ouders uit Iran is gevlucht. Haar vader werkte daar voor de overheid, haar moeder is psycholoog. Yekta is een vrolijke en intelligente meid die graag lacht en praat. Ze is ruim vier maanden in Nederland en woont in Jorplace aan de Keizerstraat. Ze spreekt al bijna vloeiend Nederlands. Als ze het niet meer weet, gaat ze over naar Engels. 

Yekta gaat naar de Internationale school en zit in een schakelklas om Nederlands te leren. Dit duurt een tijdje en is afhankelijk van hoe haar vorderingen zijn. Daarna gaat ze naar een gewone Nederlandse school. In haar schakelklas zitten vijf andere kinderen uit verschillende landen, waaronder Irak, China en Eritrea. Yekta vindt het leuk om met deze kinderen te leren en samen te zijn. 

Yekta: “…elke dag een toets maken. Ik zit in een klas met nog vijf kinderen. Twee jongens en drie meisjes. Heel internationaal. Irak, China, Eritrea… verschillende culturen. Het is leuk. 
Scheveningen is leuk. Ik hou van de zee en de mensen zijn leuk. Ik ga soms naar het strand. Een beetje lopen, wandelen. En soms sporten. Ik ren. Dan ga ik richting Den Haag. Maar mijn favoriete sport is badminton. Dat speelde ik in Irak. Maar niet hier.
In de toekomst wil ik kunstenaar worden. Ik hou van tekenen, design, foto’s maken…”

“Tijdens de havendagen ontmoette ik een mevrouw die mij nu helpt. Het was tijdens een activeit met een boot. Ik raakte met haar in gesprek en zo is het gekomen. Zij heeft een atelier en daar mag ik nu  gebruik van maken. Op school ben ik goed in wiskunde en natuurkunde. Ik doe die vakken, maar tekenen is wat ik wil.

Ik heb één vriendin. Ik heb haar op een activiteit ontmoet maar ik zie haar niet zo vaak. Ik zou wel meer vrienden willen, maar ik ben nieuw hier.” 

Ik wil nog iets zeggen tegen de mensen in Scheveningen: ik hou van jullie! Jullie zijn aardige mensen en ik praat graag met jullie.” 

***********

Dit verhaal is onderdeel van de reeks ‘Scheveningen verbindt’. Een serie portretten van bewoners en bezoekers aan Scheveningen. Jaap Spiering maakte de portretten en de foto’s. Over een periode van enkele zomerse weken sprak hij willekeurige personen aan op Scheveningen-dorp.

Gaat Scheveningen-Dorp je aan het hart?

Denk je graag mee over ontwikkelingen in het Dorp? Meld je dan aan voor ons bewonerspanel.