Laura

oktober 24, 2023 – Nieuws

19 jaar en surffanaat

“… Ik woon dicht bij de zee, ik kom uit Scheveningen. Ik ben altijd al gek geweest op de zee”, vertelt ze. “Mijn moeder heeft me op surfkamp gezet toen ik 10 was, en vanaf dat moment was ik verkocht.  Andere dingen zoals kite surfen of zeilen met een catamaran heb ik nog nooit geprobeerd. Het is echt wel het surfen. Nu geef ik les op de surfschool. De zomervakantie, voornamelijk juli en augustus. Ik studeer nu in Enschede, technische scheikunde. Maar hier in de zomer een beetje geld verdienen en de hele dag op het strand zijn… Het is niet echt werken…“

…zegt ze lachend: “…maar eigenlijk lig ik het hele jaar door in het water. Ik vind het surfen zelf niet gevaarlijk. Ook niet als er hoge golven staan. Je moet pas oppassen als er op een mooie dag drie, vier honderd man in het water ligt. Heel veel mensen die kunnen het dan net niet, of die weten de regels niet helemaal. Er zijn zeker regels. Wie er voorrang heeft op een golf als je ‘down the line’ gaat. Als je al op een golf zit en er komt iemand ineens voor jou kan je niet meer remmen. Veel mensen surfen op een surfboard met zo’n puntje, dat wil je niet tegen je aan krijgen. En ook als iedereen de regels wel weet en je met z’n vijtigen voor één golf gaat peddelen… dan is het er gewoon om vragen dat iemand een bord tegen zijn hoofd krijgt of zo.” 

“Inmiddels geef ik zelf surfles aan kinderen. “Het is geweldig om ze te zien leren”, zegt ze. “Ze zijn zo enthousiast en ze leren zo snel. Deze groep [ze wijst naar een groep kinderen die zich klaarmaken om te gaan surfen] is tussen de zes en de negen jaar oud. Dat gaat goed. Zeker met dit weer omdat er niet zoveel wind staat. Die borden tillen is wat zwaar voor ze maar het surfen zelf doen ze fantastisch!”

***********
Dit verhaal is onderdeel van de reeks ‘Scheveningen verbindt’. Een serie portretten van bewoners en bezoekers aan Scheveningen. Jaap Spiering maakte de portretten en de foto’s. Over een periode van enkele zomerse weken sprak hij willekeurige personen aan op Scheveningen-dorp.

Gaat Scheveningen-Dorp je aan het hart?

Denk je graag mee over ontwikkelingen in het Dorp? Meld je dan aan voor ons bewonerspanel.