Irene

oktober 24, 2023 – Nieuws

Ondernemer in stenen

Je loopt er makkelijk langs zonder de zaak te zien. In de Keizerstraat, verscholen achter een klimop, vind je La Caldera. Een winkel met een bijzondere geschiedenis. Eens was het een weeshuis, daarna een drukkerij en nu is het weer een winkel. Maar geen gewone winkel. La Caldera verkoopt stenen, maar niet zomaar stenen. De stenen zijn zorgvuldig gekozen vanwege hun helende werking. 

Eigenaar Irene: “Edelstenen zijn meer dan alleen mooi. Ze kunnen je helpen bij persoonlijke groei en het volgen van je hart. Ik ben ondernemer geworden door mijn drang naar onafhankelijkheid en rebellie. Ik ben weggelopen van huis toen ik vijftien was en weigerde om in een tehuis te gaan.”

“Ik heb altijd op kamers gewoond en moest mezelf redden. Ik heb VWO gedaan en tegelijkertijd gewerkt. Op mijn 21e werd ik tandartsassistente en volgde ik de Sociale Academie.  Daar ligt wel mijn hart met mensen werken. Daarna werkte ik in de horeca. Ik leerde iemand kennen en samen begonnen we een strandtent: Strandtent Zuid. We openden er nog een, maar dat werd te veel. We kozen voor één tent, La Cantina, en daar heb ik echt leren ondernemen.”


“Ik heb altijd gestudeerd, onder andere psychotherapie en homeopathie. Ik wist niet waarom ik daarvoor koos, maar later besefte ik dat ik mensen wilde helpen. Via een advertentie kwam ik bij Tosca Tetteroo, een van de eerste edelsteentherapeuten van Nederland. Ze was ook te horen in het paranormaal radioprogramma “Het Zwarte Gat”. Tijdens een weekend therapie bij haar moest ik huilen en kon ik niet meer stoppen. Ik had eindelijk mijn plek gevonden: bij de stenen. Ik ben zes jaar bij haar in opleiding geweest om de helende kracht van stenen te leren kennen. Nu help ik mensen met stenen.” 

“Tosca en ik wilden samen in Frankrijk een edelsteenwinkel openen. Maar dat plan ging niet door. Mijn relatie liep ook op de klippen. Ik verkocht mijn deel van de strandtent en heb daarmee de winkel opgezet.”

“Op een dag fietste ik ldoor de Keizerstraat en k hoorde iemand roepen: “Irene, Irene!” Ik keek om en zag dit pand te koop stond. Ik ben de volgende dag terug gegaan. Het zag er niet uit: het was van binnen helemaal verwaarloosd. Maar ik besloot het te kopen en helemaal op te knappen.Toen ik mijn winkel begon, waren er nog niet veel andere edelsteenwinkels in Nederland. Ik werk met een klein aantal betrouwbare leveranciers. Ik ken ze al jaren en ik weet dat ze hun stenen op een eerlijke manier winnen. Ik weet dat er geen kinderarbeid bij komt. Voor de coronapandemie werkte ik met acht mensen, maar nu samen met twee mensen die ik zelf heb opgeleid. Het was een moeilijke tijd, maar nu gaat het weer beter. De winkel is nu mijn enige bron van inkomsten, maar mijn jongere collega’s geven weer workshops. Het is eigenlijk net zoals voor de coronatijd.”

*********
Dit verhaal is onderdeel van de reeks ‘Scheveningen verbindt’. Een serie portretten van bewoners en bezoekers aan Scheveningen. Jaap Spiering maakte de portretten en de foto’s. Over een periode van enkele zomerse weken sprak hij willekeurige personen aan op Scheveningen-dorp.

Gaat Scheveningen-Dorp je aan het hart?

Denk je graag mee over ontwikkelingen in het Dorp? Meld je dan aan voor ons bewonerspanel.