Op 5 mei vierde Scheveningen-dorp 80 jaar vrijheid met een bijzondere vrijheidsmaaltijd in de Oude Kerk – een plek doordrenkt van verhalen, herinneringen en gemeenschap. Ruim 75 dorpsgenoten en gasten verzamelden zich aan lange tafels om samen te eten, te luisteren, te delen en stil te staan bij de waarde van vrijheid.

De bijeenkomst begon met een warm welkomstwoord van Jolanda Maas, voorzitter van de Bewonersorganisatie Scheveningen-dorp (WOS). “Vrijheid is niet vanzelfsprekend,” sprak ze. “Vandaag vieren we dat we vrij zijn – én beseffen we door het actuele wereldnieuws hoe belangrijk het is dat te koesteren.”

Verhalen van vroeger en nu
De vrijheidsmaaltijd stond niet alleen in het teken van herdenken, maar ook van ontmoeten. Tijdens het eten werden persoonlijke verhalen gedeeld van mensen met wortels in Scheveningen én van nieuwe bewoners die hun eigen strijd voor vrijheid voeren.
Evert de Niet, geboren in Duindorp in 1940, vertelde over zijn ervaringen als kind tijdens de oorlog en over de gedwongen evacuatie van Scheveningers in 1943 vanwege de aanleg van de Atlantic Wall. Hij schreef hierover samen met Ruud de Mos een boek. Zijn verhaal liet zien hoe diep de oorlog ook in ons dorp heeft ingegrepen.
Heel actueel was het verhaal van Anastasiia Kulikova, die samen met Zina en Natalia uit het Oekraïense Odessa vluchtte. Hun reis voerde via Tsjechië en Polen uiteindelijk naar Nederland, waar ze in de Keizerstraat het Oekraïense restaurant ‘Sonya’ openden. “Wij willen echt deel uitmaken van de Scheveningse gemeenschap,” vertelde Anastasiia. “Scheveningen voelt een beetje als thuis, ook vanwege de zee.”

Poëzie, muziek en gesprekken
De Iraanse dichteres Golchin Ranjbas droeg een zelfgeschreven gedicht voor over vrijheid, verlangen en hoop. Tussendoor genoten de aanwezigen van de speciale vrijheidssoep, de belegde broodjes, pizzapunten en koffie, thee met lekkers. Op de placemats stonden vragen om het gesprek op gang te brengen: Wat betekent vrijheid voor jou? Wat wens jij de wereld toe?
De middag werd afgesloten met muziek, speciaal gemaakt voor deze gelegenheid. Singer-songwriter Teddy Mac, de Spaanse zangeres Cristina Almeida Carrion, en onze eigen Arie Spaans – bekend van zijn Scheveningse teksten – brachten nummers die geïnspireerd waren op verhalen van oorlog en vrede. Van ingetogen tot meeslepend, van nieuw tot herkenbaar.

Een tafel van verbinding
De vrijheidsmaaltijd in Scheveningen-dorp was onderdeel van een groter initiatief: op maar liefst 80 plekken in Den Haag – en vijf locaties op Scheveningen – werd gelijktijdig gegeten en gedeeld. Een krachtig moment van verbondenheid, dwars door wijken, achtergronden en generaties heen.
Dat zo’n lunch meer is dan een maaltijd, bleek uit de sfeer. Er werd gelachen, geluisterd, gehuild en stilgestaan. De verhalen, het eten, de muziek – het bracht mensen dichter bij elkaar. Zoals een deelnemer zei: “Ik voel me vandaag erg verbonden met iedereen hier.”

Dank aan iedereen
De Vrijheidsmaaltijd was mogelijk dankzij de steun van vele vrijwilligers en sponsoren: Stichting 4 en 5 mei, Stichting Schevenings Steunfonds, Oude Kerk Scheveningen, Gemeente Den Haag, Hofje van Noman, Leeflang Kaasboer, Snackbar Wassenaar, Crosta en Bewonersorganisatie Scheveningen-dorp.
Een bijzonder dankjewel aan alle vrijwilligers die deze dag tot een succes maakten – van soepkok tot tafeldekker, van spreker tot zanger.

Samen blijven we vrijheid vieren
Als WOS geloven we dat vrijheid begint bij verbondenheid. Door naar elkaar om te kijken, verhalen te blijven delen, én samen te blijven komen. Want vrijheid is niet alleen een herinnering aan het verleden, maar ook een opdracht voor de toekomst.
Wil je volgend jaar helpen of heb je ideeën voor activiteiten rond 4 en 5 mei? Mail ons via wos@scheveningendorp – we horen graag van je!
Foto’s: Arnaud Roelofsz, Jan Kuiper, Jolanda Maas